poniedziałek, 31 marca 2014

Test kompetencji.


Jutro nasi szóstoklasiści piszą test z klas 1-6. Oby im dobrze poszło. A żeby tak się stało jutro musicie trzymać za nich kciuki. Na pewno się ucieszą, że o nich nie zapomnieliście.


Zatem, powodzenia szósta klaso! Nie stresujcie się!



Trzymamy za Was  kciuki.



środa, 26 marca 2014

Dzień Bezpiecznego Internetu

Drodzy uczniowie! Jutro w naszej szkole obchodzimy Dzień Bezpiecznego Internetu. Nie zapomnijcie tekstu piosenki! Dla przypomnienia wklejamy tutaj tekst piosenki :)


 Piosenka do podkładu "My Słowianie"

Ref: My uczniowie wiemy jak Internet działa
Lubimy te zasady, które netka nam podała
To jest ten netykiety smak! To jest ten internetowy znak!
My uczniowie też korzystamy z komputera
Logujemy się bezpiecznie nikt nam nic nie wpiera
Nie wierz we wszystko co w necie jest!
Poznaj reguły i bądź The Best!

1. Mamy to czego nie ma nikt inny
Swoją stronkę i bloga też
Gdy sie dobrze z regułami bawić chcesz
Wybierz gierkę ze szkolnego bloga wiesz

Jest bezpieczna nie ma tam żadnych min
Inteligentna ciekawa jak ty!
Nie daj się nabrać na Tomka Bajerki
By zagrać z nim w te dziwne gierki

Ref: My uczniowie wiemy jak Internet działa
Lubimy te zasady, które netka nam podała
To jest ten netykiety smak! To jest ten internetowy znak!
My uczniowie też korzystamy z komputera
Logujemy się bezpiecznie nikt nam nic nie wpiera
Nie wierz we wszystko co w necie jest!
Poznaj reguły i bądź The Best!

Tam gdzie są zasady to najlepsze lepsze jest! (x4)

2. W szkole mamy to czego nie ma nikt inny
Tablety, ciekawe zdjęcia i blog
Tu dobre informacje i ciekawostki
Szukaj u nas interesujących stron

A nasze panie nie mają kompleksów
Bo nie mają powodów ich mieć
Chętnie korzystają z netowych Questów
Jak nie wierzeysz to zajrzyj w sieć


Ref: My uczniowie wiemy jak Internet działa
Lubimy te zasady, które netka nam podała
To jest ten netykiety smak! To jest ten internetowy znak!
My uczniowie też korzystamy z komputera
Logujemy się bezpiecznie nikt nam nic nie wpiera
Nie wierz we wszystko co w necie jest!
Poznaj reguły i bądź The Best!

 Tam gdzie są zasady to najlepsze lepsze jest! (x4)


Myślę że nie zapomnicie powtórzyć tekstów przed jutrzejszym ważnym dniem.




środa, 19 marca 2014

Nasza zgrana paczka.

Dzisiaj chcemy Wam przedstawić naszą ekipę bloga.
Na początek dwie przedstawicielki- administratorki Oliwia i Magda.




I cała reszta: Julia, Patrycja, Martyna, Ola, Oliwia, Magda, Kamil, Marcin i Miłosz.



 Myślę, że na pewno damy sobie radę, a Wy będziecie często odwiedzać naszego bloga
.

wtorek, 18 marca 2014

niedziela, 16 marca 2014

Czwartoklasiści! Jutro (17.03.2014r.) na lekcji języka polskiego będziecie mieć test z przeczytanej lektury- Pinokio C. Collodi . Z myślą o Was postanowiliśmy zamieścić quiz o lekturze. Powodzenia!

1.      Z czego był zrobiony Pinokio?
a)      Z plastiku
b)      Z drewna
c)      Z żelaza
d)     Był niewidzialny

2.      Kto stworzył Pinokia?
a)      Dżepetto
b)      Zac
c)      Cody
d)     Romeo

3.     Kto napisał Pinokia?
a)      Carlo Collodi
b)      Adam Mickiewicz
c)      Mark Twain
d)     Maria Konopnicka


4.     Skąd Dżepetto miał drewno na wystruganie Pinokia?
a)      od stolarza Wisienki
b)      z lasu
c)      ze starych mebli
d)     ze sklepu

5.     Dlaczego stolarz Antonio był nazywany Wisieńką?
a)      uwielbiał jeść wiśnie
b)      miał tak na nazwisko
c)      miał fioletowy koniuszek nosa
d)     uwielbiał kolor wiśni

6.     Jakich rad udzielił Pionkowi Gadający Świerszcz?
a)      chłopcy nie powinni poświęcać  czasu na zabawę
b)      należy słychać rodziców rodziców, chodzić do szkoły
c)      ma znaleźć przyjaciół
d)     powinien wyruszyć w świat

7.     Na co Dżepetto przeznaczył pieniądze, które miał za płaszcz?
a)      kupił pajacowi elementarz
b)      kupił jedzenie
c)      kupił nowe ubranie dla Pinokia
d)     oddał biednym

8.     Jaki prezent dostał Pionki od dyrektora Marionetek?
a)      pięć złotych monet
b)      200 zł
c)      zwierze
d)     zeszyty

9.     Jak nazywała się gospoda, pod którą nocował Pinokio, Lis i Kot?
a)      Pod Wielkim Dębem
b)      Pod Czerwonym rakiem
c)      Gospoda „ Po sąsiedzku”
d)     U Maryśki

10.  Gdzie rozgrywa się akcja?
a)      we Włoszech
b)      we Francji
c)      w Polsce

d)     nie wiadomo



Odpowiedzi:
1. b)
2. a)
3. a)
4. a)
5. c)
6. b)
7. a)
8. a)
9. b)
10. a)

piątek, 14 marca 2014

Gra o bezpiecznym Internecie.


Cześć! Mamy dla Was pierwsze zadanie- grę.
 Gra polega na tym, aby wypuszczać balony na spadające króliki i nie pozwolić żeby nie porwały ich ruchome piaski. Im więcej króliczków uratujesz , tym lepiej :)
 
 

czwartek, 13 marca 2014

Drodzy Uczniowie !
   
      W naszej szkole brakowało jednej rzeczy- gazetki szkolnej, w której pisalibyśmy o konkursach, życiu szkoły. Znajdowałyby się w niej rebusy, zagadki, krzyżówki itp. Z myślą o Was postanowiliśmy ją założyć, ale w Internecie.
     Szkolne rozkminy to stronka, na której razem z naszą ekipą będziemy zamieszczać informacje, zabawy, gry, ciekawe stronki i konkursy. Naszym celem jest uatrakcyjnienie pobytu w szkole. Pragniemy pomóc Wam w nauce dodając różne zadania, za które od nauczycieli będzie można uzyskać plusy :)
       Zapraszamy do odwiedzania stronki i brania udziału w konkursach oraz rozwiązywaniu zadań.
                  
                                                                                                           Zespół stronki


PS Lista osób z naszej ekipy pojawi się wkrótce